آسیب جزئی رباط صلیبی قدامی
آسیب جزئی رباط صلیبی قدامی به چه معناست؟
در اکثر آسیب های رباط صلیبی قدامی، کل رباط از نقطه اتصال خود کنده می شود. در این موارد، بافتهای باقیمانده از رباط هیچ فایدهای ندارند و در حین جراحی رباط برداشته میشوند و رباط جدیدی جایگزین میشود. با این حال، در برخی از آسیب ها برخی از رشته های رباط صلیبی قدامی حفظ می شود. فیبرهایی وجود دارند که بین دو نقطه اتصال استخوانی رباط پیوسته هستند و می توانند حداقل تا حدی عمل کنند. به این وضعیت آسیب جزئی رباط صلیبی قدامی گفته می شود.
گزینه های درمانی برای آسیب جزئی رباط صلیبی قدامی چیست؟
پس از آسیب جزئی رباط صلیبی قدامی، دو گزینه درمانی اصلی وجود دارد. در گزینه اول، کل رباط برداشته می شود و یک رباط صلیبی قدامی جدید با گرافت عبور داده شده از تونل های باز شده در نقاط اتصال به استخوان جایگزین می شود. نظر کسانی که از این تکنیک حمایت می کنند این است که باقی مانده های رباط کمک مثبتی به بهبود و رباط تازه ساخته شده ندارند.
در گزینه دوم برخی از الیاف رباط که بین دو نقطه اتصال استخوانی پیوستگی دارند حفظ شده و الیاف پاره شده شده حین جراحی برداشته می شوند. پس از آن، گرافت رباط جدید از طریق تونلهای باز شده که به رشتههای باقیمانده آسیبی نرسانند گذاشته می شود.
آیا ترمیم رباط صلیبی قدامی با حفظ بقایای رباط دشوارتر است؟
جراحی انجام شده با حفظ بقایای رباط ممکن است از نظر فنی دشوارتر باشد. برای جلوگیری از آسیب رساندن به الیاف دست نخورده باقیمانده رباط باید اقدامات احتیاطی ویژه ای انجام شود. با این حال، قرار دادن صحیح تونل نباید به خطر بیفتد تا از بقایای باند محافظت شود. برای بیمار از نظر درد و توانبخشی بعد از عمل تفاوتی بین دو تکنیک وجود ندارد.
مزیت حفظ باقیمانده رباط صلیبی قدامی چیست؟
حفظ الیاف پیوسته رباط صلیبی قدامی باعث افزایش دوام و استحکام رباط تازه تشکیل شده می شود. باقی مانده های رباط رباط تازه تشکیل شده را می پوشانند و به ایجاد عروق جدید و بلوغ آن کمک می کنند. بافتهایی که در طول ترمیم صلیبی قدامی استفاده میشوند، یعنی تاندونهای ماهیچهها (گرافتهای تاندون)، در ابتدا بدون عروق هستند. در عرض یک سال، این بافت باید دوباره توسط بدن با بافت عروقی پوشیده می شود. تصور می شود که این عروق برای حفظ رباط جدید در دوران پس از جراحی حیاتی است. برخی از محققان نیز میگویند که پایانه های عصبی در بقایای رباط حفظ شده به حفظ حس حسی عمیق کمک می کند.
نتایج بسیار خوبی را می توان با ترمیم رباط صلیبی قدامی با و بدون حفظ بقایای رباط به دست آورد. در ارزیابی مشترک 7 مطالعه تطبیقی در مورد این موضوع، نشان داده شده است که در مواردی که بقایای باند حفظ می شود، می توان نتایج بهتری به دست آورد، هرچند تفاوت کم است.
نوشته:
متخصص ارتوپدی،
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات،
دوره تکمیلی جراحی زانو، لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفاصل) و آرتروسکوپی