شانه منجمد چیست؟
شکستگی های ناشی از پوکی استخوان می تواند تهدید کننده زندگی باشد!
صفر تا صد مشکلات آرنج تنیس بازان، علائم و راهکارها
نام پزشکی آرنج تنیس بازان "اپیکوندیلیت جانبی" است. نقطه شروع مشترک عضلاتی که مچ دست را به سمت عقب می کشند، ناحیه ای به نام "اپیکوندیل جانبی" در قسمت بیرونی آرنج است. آرنج تنیس بازان در نتیجه پارگی های کوچک و دژنراسیون در محل اتصال عضله به استخوان در این ناحیه به دلیل کشش مکرر رخ می دهد.
آنچه در این مقاله می خوانید:
- چه کسانی به بیماری آرنج تنیس بازان مبتلا می شوند؟
- علائم بیماری آرنج تنیس بازان چیست؟
- عوامل خطر برای بیماری آرنج تنیس بازان چیست؟
- بیماری آرنج تنیس بازان چگونه تشخیص داده می شود؟
- بیماری آرنج تنیس بازان چگونه درمان می شود؟
- نقش شاک ویو تراپی در درمان آرنج تنیس بازان چیست؟
- نقش PRP درمانی در درمان آرنج تنیس بازان چیست؟
- آیا درمان جراحی برای بیماری آرنج تنیس بازان وجود دارد؟
چه کسانی به بیماری آرنج تنیس بازان مبتلا می شوند؟
ناحیه دردناک در آرنج اگرچه اغلب در ورزشکاران ورزش های راکتی رخ میدهد، اما این بیماری در هر فردی که کار تکراری با مچ دست انجام میدهد ممکن است رخ دهد. آرنج تنیس بازان می تواند در تمام گروه های شغلی که حرکات شدید مچ دست را بیش از 2 ساعت در روز انجام می دهند، رخ دهد. اغلب در نقاشان ساختمان، لوله کش ها، نجارها و حتی خانم های خانه دار که کارهای خانگی زیاد انجام می دهند، اتفاق می افتد. شایع ترین محدوده سنی بین 30 تا 50 سال است.
علائم بیماری آرنج تنیس بازان چیست؟
مهمترین علامت آرنج تنیس بازان درد در روی خار استخوانی در لبه بیرونی آرنج است که به سمت ساعد تیر می کشد. درد معمولاً با بلند کردن مچ به سمت عقب در برابر مقاومت افزایش می یابد. نمونه بارز این درد، احساس درد در آرنج و امتداد آن به سمت مچ دست هنگام بلند کردن جسم سنگین است. همراه با درد، ممکن است ضعف در عضلات بازو نیز وجود داشته باشد. این رویداد ممکن است پس از یک فعالیت شدید شروع شود، یا ممکن است 24-72 ساعت پس از یک فعالیت سنگین طولانی مدت شروع شود. درد در ابتدا کم شدت است، اما اگر فعالیت های شدید ادامه یابد، به تدریج طی هفته ها تا ماه ها افزایش می یابد. در موارد پیشرفته، حتی دست دادن یا چرخاندن دستگیره در می تواند بسیار دردناک باشد.
عوامل خطر برای بیماری آرنج تنیس بازان چیست؟
مهمترین عامل خطر برای بازیکنان تنیس، تکنیک ضعیف بک هند است. علاوه بر این، اگر ناحیه "Sweet Spot" راکت کوچک باشد، کشش سیم ها بیش از حد باشد و از قطعات ضد لرزش استفاده نشود، خطر ابتلا افزایش می یابد. کوچک بودن دسته راکت نسبت به اندازه دست و بازی با توپ های سنگین و خیس نیز می تواند منجر به آرنج تنیس بازان شود. دوره های تمرینی و رقابتی بسیار فشرده نیز خطر آسیب را افزایش می دهد. برخی از مطالعات نشان داده اند که سیگار کشیدن خطر ابتلا به آرنج تنیس بازان را افزایش می دهد. برای محافظت از خود در برابر آرنج تنیس بازان، باید قبل از ورزش به خوبی خود را گرم کنید و حرکات کششی انجام دهید. باید از راکت با کشش مناسب استفاده کنید و تکنیک بک هند خود را اصلاح کنید. ماهیچه های بازوی شما باید به اندازه کافی قوی باشند و پس از فعالیت های سنگین باید از کمپرس یخ استفاده کنید.
بیماری آرنج تنیس بازان چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک ارتوپد، ابتدا تاریخچه بیماری، وقوع آن و عادات ورزشی شما را در صورت وجود ارزیابی می کند. پس از معاینه، ممکن است برای رد سایر بیماری های زمینه ای، از آرنج عکس برداری با اشعه ایکس درخواست کند. اینها معمولاً برای تشخیص کافی هستند. تصویربرداری رزونانس مغناطیسی و بررسی سرعت هدایت عصبی (EMG) ممکن است در موارد بسیار نادر برای تشخیص سایر بیماری ها ضروری باشد. اگر بیماری روماتیسمی یا فتق گردن دارید، باید به پزشک خود اطلاع دهید.
بیماری آرنج تنیس بازان چگونه درمان می شود؟
اگر درد خیلی شدید نبوده و مزمن نشده باشد (کمتر از سه هفته) می توان با روش هایی مانند استراحت، استفاده از یخ و اجتناب از ورزش، بیماری را آرام کرد. استفاده کوتاه مدت از مسکن های ساده مانند استامینوفن یا داروهایی مانند ناپروکسن و دیکلوفناک مفید است. برای افرادی که ورزش های راکتی انجام می دهند کافی است در حین بک هند به جای مچ دست از ساعد خود استفاده کنند و به خوبی گرم شوند و تغییرات مناسبی در راکت خود ایجاد کنند. ورزش و برنامه های کششی مناسب توصیه شده توسط پزشک ممکن است مفید باشد. استفاده از نوار روی آرنج و آرنج بند مختلف برای درمان آرنج تنیس بازان ساخته شده است. هدف مشترک آنها کاهش بار روی ناحیه آسیب دیده است. اینها هنگام استفاده از بازو یا در حین ورزش استفاده می شوند و باید در هنگام استراحت باز شوند. نوارها را نباید روی ناحیه دردناک چسباند، بلکه روی نقطه ای که پزشک نشان داده است و تقریباً 10 سانتی متر از آرنج فاصله دارد، چسبانده شود.
اگر علائم بیماری آرنج تنیس بازان با وجود این درمان ها ادامه یابد و یا مزمن باشد، گزینه های درمانی متفاوتی را پیشنهاد می کنیم. یکی از روش هایی که سالهاست مورد استفاده قرار می گیرد تزریق کورتون به آن ناحیه است. برخلاف داروهای کورتونی که به طور منظم به صورت خوراکی مصرف می شوند، تزریق کورتون موضعی عوارض جانبی بسیار کمی دارد. تزریق کورتون با کاهش التهاب و تورم در آن ناحیه باعث کاهش درد می شود. در صورت لزوم می توان آن را چند بار تکرار کرد. در سال های اخیر، شیوه های جدیدی در درمان آرنج تنیس بازان معرفی شده است. درمان با لیزر و تزریق پی آر پی از جمله این درمانها هستند و نتایج درمان بهتر از تزریق کورتون است.
نقش شاک ویو تراپی در درمان آرنج تنیس بازان چیست؟
امواج شوک درمانی برای اولین بار برای شکستن سنگ کلیه مورد استفاده قرار گرفت. این روش اثر درمانی خود را با امواج صوتی با شدت بالا که از خارج از بدن داده شده و روی یک منطقه خاص متمرکز می شود، نشان می دهد. امروزه در بسیاری از مناطق مختلف در بیماری های سیستم اسکلتی عضلانی کاربرد دارد. یکی از این موارد درمان آرنج تنیس بازان مقاوم در برابر درمان است. جریان خون در ناحیه ای که شوک ویو اعمال می شود، افزایش می یابد و مکانیسم های درمانی طبیعی بدن فعال می شوند. برای حصول نتیجه چندین جلسه شوک ویو تراپی مورد نیاز است.
نقش PRP درمانی در درمان آرنج تنیس بازان چیست؟
پی آر پی مایعی است که از خون خود فرد به دست می آید و پلاسمای غنی از پلاکت نامیده می شود. 30-40 میلی لیتر خون گرفته شده از بیمار با دستگاه های مخصوص سانتریفیوژ می شود تا 3-2 میلی لیتر PRP بدست آید. این مایع حاوی مقادیر زیادی از فاکتورهای رشد است. این عوامل مکانیسم های طبیعی درمانی و ترمیم بدن را فعال می کنند و در سال های اخیر در درمان بسیاری از آسیب های عضلانی و تاندون به طور موفقیت آمیزی استفاده شده است. در ناحیه اپی کندیل جانبی در شرایط استریل انجام می شود. در حالی که در بیشتر موارد یک بار مصرف کافی است، گاهی اوقات ممکن است ۲ یا ۳ تزریق PRP لازم باشد.
آیا درمان جراحی برای بیماری آرنج تنیس بازان وجود دارد؟
در بیماری آرنج تنیس بازان 90-85 درصد بیماران با روش های غیر جراحی بهبود می یابند. در بیمارانی که با وجود درمان دارویی و تزریق حداقل شش ماه درد آنها برطرف نمی شود، درمان جراحی ضروری است. در درمان جراحی، تاندون دژنره شده در ناحیه دردناک از محل اتصال آن جدا میشود، ناحیه ملتهب تمیز میشود و تاندون با دوختن آن در جای خود ترمیم میشود. پس از درمان جراحی، ممکن است نیاز به استفاده از آتل برای بی حرکت کردن بازو برای مدتی وجود داشته باشد. بازگشت به ورزش پس از 4 تا 6 هفته امکان پذیر است.
نوشته:
متخصص ارتوپدی،
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات،
دوره تکمیلی جراحی زانو، لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفاصل) و آرتروسکوپی