پارگی تاندون سوپراسپیناتوس ویا پارگی روتاتور کاف چیست؟
علائم، علل، تشخیص و درمان فتق دیسک
انحنای پا در کودکان نیاز به توجه دارد!
انحنای پا نه تنها از نظر زیبایی خوشایند نیست، بلکه می تواند عواقب منفی برای سلامتی ایجاد کند. بیماری راشیتیسم، ناشی از کمبود ویتامین D و کمبود کلسیم در کودکان شایع ترین علت انحنای پا است. اگر این انحنا در کودکان بالای 5 سال ادامه یابد، ارزیابی پزشکی لازم است. در بزرگسالان، در صورت همراهی انحنای پا با درد، انجام یک عمل جراحی جهت اصلاح انحنا را ضروری می سازد.
ارزیابی کودکان و بزرگسالان متفاوت است:
هنگامی که از جلو به پاها نگاه کنید، انحنای پاها به شکل پرانتز یا X که از ناحیه زانوها ایجاد می شود، انحنای پا نامیده می شود. ارزیابی انحنای پا در کودکان و بزرگسالان متفاوت است. در حالی که تا دو سالگی داشتن پاهای پرانتزی شکل نرمال می باشد، پاهای X شکل که پاهای ضربدری نامیده میشود در سنین دو تا پنج سالگی برای کودکان طبیعی تلقی می شود. این انحناها تا بزرگسالی از بین می رود و به شکل یک پای صاف در می آید. اگر کودک خارج از این محدوده سنی دارای انحنای قابل توجهی در پاها باشد و راه رفتن او را مختل کند، این وضعیت نیاز به بررسی دارد.
مهم ترین علت کج بودن پاها راشیتیسم است:
شایع ترین علت انحنای پا راشیتیسم است، این بیماری ناشی از کمبود ویتامین D و کلسیم در کودکان است. بیماری راشیتیسم اغلب در کودکانی که مشکلات تغذیه ای، کمبود ویتامین D دارند و کلسیم کافی دریافت نمی کنند، دیده می شود. به همین دلیل متخصصان اطفال برای جلوگیری از بروز این بیماری به نوزادان مکمل ویتامین D می دهند، به خصوص در کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند و در فصل زمستان به دنیا می آیند. درمان کودکان مبتلا به راشیتیسم با جبران کمبود بدن آنها با داروهای مکمل انجام می شود.
یکی دیگر از دلایلی که باعث ایجاد مشکل در پاهای کودکان می شود برخی بیماری های کلیوی یا هورمونی است. این بیماری ها که با آزمایش خون مشخص می شوند می توانند باعث انحنای پاها شوند.
تشخیص دقیق با اشعه ایکس مخصوص:
روش اصلی تشخیصی برای انحنای پا، فیلم های اشعه ایکس ویژه ای به نام "Alignment view" است که امکان گرفتن رادیو گرافی از کل پا را فراهم می کند می باشد. با استفاده از این دستگاه اشعه ایکس می توان به طور همزمان از مفصل ران، زانو و مچ پا تصویربرداری کرد. در این رادیوگرافی، بیماران دوز کم اشعه X دریافت می کنند و در آن زاویه ساق پا به وضوح دیده می شود، دارای خط کش است و زوایای آن اندازه گیری شده و نوع درمانی که ضرورت دارد، مشخص می شود. با این دستگاه که طول استخوان ها را نیز اندازه گیری می کند، می توان به راحتی رشد قد کودکان را زیر نظر گرفت.
علاوه بر اشعه ایکس در بیماران بزرگسال، MRI نیز انجام شود تا دریابیم آیا شرایطی مانند آسیب غضروف، منیسک یا آسیب رباط در ناحیه زانو وجود دارد یا خیر.
مهم است که بیمار 5-6 ماه قبل از مداخله جراحی، با مداخلات دیگر پیگیری شود:
ارتوپدها با استفاده از دستگاه هایی که انحنای پاها را در جهت مخالف فشار می دهند و یا با برخی مداخلات جراحی، درمان های انجام شده توسط پزشکان اطفال تکمیل می کنند. قبل از تصمیم گیری در مورد مداخله جراحی، کودک باید به مدت 5-6 ماه تحت نظر باشد. هدف از مداخلات جراحی انجام حداقل روش ها برای اصلاح انحنای موجود در دوران رشد کودک است. Hemiepiphysiodesis یا «جراحی رشد هدایت شده» یکی از روش های درمانی است که در آن قسمتی از صفحات رشد به طور موقت متوقف می شود، طرف دیگر به رشد خود ادامی می دهد تا انحنای غیر نرمال اصلاح شود. با این جراحی کوچک، کودک به راه رفتن ادامه داده و به رشد قدی خود ادامه می دهد و از طرفی انحنای پای او اصلاح می شود. بعد از این عمل که در مدت کوتاهی نتیجه می دهد، 8-6 ماه بعد پلاک ها و پیچ ها برداشته شده و رشد کودکان به طور طبیعی ادامه می یابد.
درد در ناحیه زانو ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد:
در بزرگسالان، اگر خم شدن زانوها پس از اتمام رشد ادامه یابد و بیمار درد به خصوص در ناحیه زانو داشته باشد، انحنای پا باید با اصلاح استخوان خم شده با عمل جراحی اصلاح شود. هدف از این فرآیند اطمینان از عبور وزن بدن از نقطه میانی زانو هنگام تماس پاها با زمین است. اگر مرکز ثقل به دلیل انحنای پا بیش از حد از داخل یا خارج زانو عبور کند، باعث ساییدگی سریع زانو می شود. اصلاح تعادل مرکز ثقل که قبل از 50-40 سالگی آسیب دیده است، از دور باطلی که ممکن است با توقف افزایش سایش در آینده رخ دهد، جلوگیری می کند.
برای انحنای پاها در سنین 0-4 سالگی وحشت نکنید!
خانواده هایی که فرزندانشان انحنای پا دارند باید به موارد زیر توجه کنند:
انحنای پاهای پرانتزی شکل در سنین 0-2 و X 2-4 سالگی دیده می شود ساختارهای طبیعی هستند. در چنین مواقعی خانواده ها نباید دچار وحشت شوند.
اگر در خارج از این گروه های سنی تغییر شکل قابل مشاهده ای در پاها وجود دارد و توانایی راه رفتن کودک تحت تأثیر این وضعیت قرار می گیرد، باید با ارتوپد یا متخصص اطفال مشورت شود.
به خصوص اگر در پاهای نوزادانی زمستان را پشت سر گذاشته اند، خمیدگی واضحی وجود داشته باشد، باید آنالیز و معاینات لازم انجام شود و تشخیص گذاشته شود. در صورت تشخیص بیماری مانند راشیتیسم، باید درمان لازم انجام شود.
برای انحنای پا که در کودکان دیده می شود، نباید بلافاصله جراحی انجام شود. اول از همه، کودک باید حداقل 6 ماه پیگیری شود.
اگر در نتیجه پیگیری مشاهده شد که خمیدگی بهبود نمی یابد و راه رفتن مختل شده است، قبل از تکمیل رشد کودکان باید عمل جراحی لازم انجام شود.
نباید فراموش کرد که نتایج موفقیت آمیز تر درمان ها که قبل از نوجوانی و کامل شدن رشد انجام می شود به دست می آید.
نوشته:
متخصص ارتوپدی،
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات،
دوره تکمیلی جراحی زانو، لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفاصل) و آرتروسکوپی