کیست انوریسمال استخوان
مراقب پارگی های بی علامت منیسک زانوها باشید!
تومور خوش خیم استخوانی
خوشبختانه تومورهای استخوانی نسبت به سایر بیماری های ارتوپدی کمتر دیده می شود، اما اشتباه یا بی دقتی در تشخیص و درمان بیماری می تواند باعث مشکلات جدی و صدمات غیرقابل جبران اندام شود. تومورهای استخوانی به سه دسته تقسیم می شوند: تومورهای خوش خیم استخوان، تومورهای بدخیم استخوان و تومورهای متاستاتیک استخوان (گسترش تومور در جایی دیگر به استخوان). در این نوشته سعی کرده ام اطلاعاتی به زبان ساده در مورد تومورهای استخوانی خوش خیم برای بیمارانم ارائه کنم.
تومور استخوانی خوش خیم چیست؟
تومورهای خوش خیم استخوان ضایعاتی هستند که بیشتر در دوران کودکی دیده می شوند، تهدید کننده زندگی نیستند، به قسمت های دیگر بدن گسترش نمی یابند و با تغییرات ساختاری استخوانها مانند رشد غیر طبیعی، نازک شدن یا انبساط استخوان مشخص می شوند، ولی در آن بافت استخوانی طبیعی است.
علائم تومورهای استخوانی خوش خیم چیست؟
یکی از کنجکاوی های مردم این است که چگونه می توان فهمید که یک تومور استخوان خوش خیم است یا خیر. وقتی تومور خوش خیم استخوان ذکر می شود، صحبت از یک تومور استخوانی منفرد نیست. انواع مختلفی از تومورهای خوش خیم استخوان وجود دارد که ویژگی های متفاوتی در استخوان نشان می دهد و باعث یافته های بالینی و شکایات متفاوتی می شود.
علائم تومورهای خوش خیم استخوان که باعث نازک شدن استخوان می شوند:
این تومورها ممکن است «کیست استخوان آنوریسمال»، «کیست استخوان ساده» یا «دیسپلازی فیبری» باشند و باعث علایم زیر شوند:
- درد
- شکستگی
- ناتوانی در وزن گذاری گذاشتن و لنگیدن.
برخی علایم می تواند به تومور خوشخیم خاص اشاره کند، برای مثال:
- اگر درد به خصوص در شب افزایش می یابد و به سرعت با مسکن هایی مانند آسپرین تسکین می یابد، باید یک تومور استخوانی خوش خیم به نام استئوئید استئوما را در نظر داشت.
- اگر درد در ناحیه نزدیک به مفاصل مانند زانو، شانه و لگن وجود داشته باشد که با حرکت، گام برداشتن یا بلند کردن بارهای سنگین افزایش می یابد، ممکن است نشانه کندروبلاستوم یا کندرومیکسوئید فیبروم تومور استخوان باشد.
- درد طولانی مدت در ناحیه نزدیک به مفاصل پس از رشد (40-20 سالگی) که با ایستادن افزایش می یابد، ممکن است نشانه ای از تومور سلول غول پیکر استخوان (ژانت سل تومور) و یا دیسپلازی فیبرو باشد.
- اگر انحنا (اسکولیوز) و درد در پشت وجود داشته باشد، ممکن است نشانه یک تومور استخوانی خوش خیم به نام استئوید استئوما و یا استئوبلاستوم باشد.
- اگر بیرون زدگی در نزدیکی مفاصل مانند زانو و شانه وجود داشته باشد، ممکن است نشانه ای از استئوکندروما (اگزوسیتوز) باشد.
- گاهی اوقات، بافتی که داخل استخوان بلند پر می کند (انکوندروما) یا شکافی در دیواره استخوان (نقص قشر فیبری، فیبروم غیر استخوانی) را می توان در عکس برداری با اشعه ایکس به دلیل دیگری مشاهده کرد و به طور اتفاقی قابل تشخیص است.
به طور کلی، تومورهای خوش خیم استخوان بیشتر در استخوان های ناحیه زانو، سپس در ناحیه لگن و کمتر در ناحیه شانه دیده می شوند، اما در تمام استخوان های بدن می توان با آن مواجه شد.
چه چیزی باعث ایجاد تومورهای خوشخیم استخوانی می شود؟
دقیقاً مشخص نیست که چرا و چگونه تومورهای خوش خیم استخوان تشکیل می شوند. فرضیه احتمالی می گوید علت افزایش رشد به دنبال اختلال رشد طبیعی در نواحی رشد استخوان در طول دوره رشد کودکان است. که باعث ایجاد کیست در استخوان یا ایجاد توده می شود. هیچ رابطه قطعی بین آسیب هایی مانند زمین خوردن، ضربات، یا عادت های خوردن و آشامیدن با تشکیل چنین تومورهایی یافت نشده است.
تومور خوش خیم استخوان چگونه تشخیص داده می شود؟
در تشخیص تومورهای خوش خیم استخوان ابتدا باید سن بیمار و علائم بالینی به دقت ارزیابی شود.
تومورهای خوش خیم استخوان معمولاً با علائم درد ظاهر می شوند. محل درد، زمان آن، مدت آن، نوع فعالیت هایی که پس از آن رخ می دهد و اینکه آیا با مسکن ها تسکین می یابد یا خیر، یافته های مهمی هستند. در طول معاینه، وجود یا عدم وجود توده، بدشکلی، حرکت پاتولوژیک، شکستگی و وجود یا عدم وجود شکایات مشابه در خانواده مورد سوال قرار گیرد.
ساختار استخوان را می توان با گرفتن رادیوگرافی مستقیم (اشعه ایکس) که ساده ترین، ارزان ترین و تقریباً در هر مرکز بهداشتی موجود است، به طور تقریبی ارزیابی کرد. رادیولوژی در تومورهای خوش خیم با مشاهده علایمی مانند نازک شدن، ضخیم شدن، گشاد شدن، شکستگی یا توده تومورال که فضایی را در استخوان اشغال می کند گام مهمی در تشخیص است.
نمای کیست در رادیوگرافی
جراحی تومور توسط دکتر محمد اسدی فانید، جهت مشاهده کامل ان عمل و گراف های کیست انوریسمال استخوان کلیک کنید.
هنگامی که چنین توده ای تشخیص داده می شود، برای روشن شدن اینکه آیا تومور خوش خیم یا بدخیم است، موارد زیر می تواند انجام شود:
رزونانس مغناطیسی (MRI): ام آر آی روشی است که ادم استخوان، اندازه تومور، گسترش آن به بافت نرم و ارتباط آن با بافت های اطراف را به بهترین شکل نشان می دهد و به طور کلی بعد از اشعه ایکس، اولین روش ترجیحی تصویربرداری است. باید توجه داشت که ام آر آی گاهی اوقات میتواند گمراه کننده باشد، زیرا جزئیات بیشتر از حد لازم را نشان میدهد و در برخی از تومورها مانند استئوئید استئوما به دلیل وجود ادم بیش از حد درگیری بافت های اطراف، ظاهری شبیه تومورهای بدخیم میدهد.
توموگرافی کامپیوتری (CT): تأثیر تومور بر روی استخوان را به وضوح نشان می دهد. اگر نیاز به جراحی برای برداشتن تومور وجود داشته باشد، اطلاعاتی در مورد اینکه در کدام سمت استخوان باید جراحی انجام شود، می دهد. اما از آنجایی که اکثر این بیماران را کودکان تشکیل می دهند و دریافت اشعه خطرناک است، در صورت لزوم باید توموگرافی کامپیوتری آخرین ترجیح باشد.
سینتی گرافی: اسکن استخوان برای تعیین وجود تومور مشابه یا پخش شدن در قسمت های مختلف بدن هنگام تشخیص تومور ترجیح داده می شود تا تشخیص.
پدرمان تومورهای استخوانی حساس چگونه است؟
بسیاری از انواع تومورها در گروه تومورهای خوش خیم استخوان قرار می گیرند.
اگرچه درمان هر تومور به ویژگی های متفاوتی نیاز دارد. درمان جراحی در صورت درد غیرقابل کنترل، نازک شدن استخوان به اندازه ای که خطر شکستگی یا رشد تا حدی که به بافت های اطراف فشار وارد شود، انجام می شود.
در تومورهایی که استخوان را نازک می کنند و خطر شکستگی دارند (کیست استخوان آنوریسمال)، می توان از عوامل شیمیایی مانند اسپری نیتروژن مایع، کوتریزاسیون و فنل برای برداشتن توده و از بین بردن سلول های تومور باقی مانده استفاده کرد. شکاف حاصل را می توان با بافت استخوانی که از قسمت دیگری از بدن گرفته شده یا استخوان آماده ای که از بیرون آورده شده است و گاهی اوقات با یک مخلوط شیمیایی آماده به نام سیمان استخوانی (در تومورهای استخوانی سلول غول پیکر) پر کرد. همچنین می توان با ایمپلنت های ارتوپدی مانند پلاک ها و پیچ ها، پشتیبانی اضافی انجام داد.
در برخی موارد، در تومورهایی که به اطراف فشار وارد می کنند، تنها برداشتن تومور استخوان اضافی کافی است.
سوالات متداول در مورد تومورهای استخوانی خوش خیم
جهت مشاهده نمونه عمل جراحی تومور توسط دکتر فانید کلیک کنید.
متخصص ارتوپدی،
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات،
دوره تکمیلی جراحی زانو و لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفاصل) و آرتروسکوپی