جراحی تومور آرنج
روند بهبودی پس از جراحی تعویض مفصل زانو
درد و تورم ممکن است نشانه ای از تومور بدخیم استخوان باشد!
تومورهای استخوانی در نتیجه رشد و تکثیر کنترل نشده سلولها در بافتهای استخوانی ایجاد میشوند , در هر دورهای از زندگی قابل مشاهده هستند. تومورهای استخوانی به عنوان خوش خیم یا بدخیم طبقه بندی می شوند و باید بدون تأخیر از متخصص کمک گرفت و برای درمان یک برنامه درمانی شخصی باید تهیه شود. در حالی که بسیاری از تومورهای خوش خیم استخوانی که در دوران کودکی یا در دهه 20 تا 30 سالگی تشخیص داده میشوند، نیاز به درمان ندارند، گاهی اوقات ممکن است به جراحی نیاز داشته باشند زیرا می توانند به استخوان آسیب برسانند. تشخیص و درمان زودهنگام در تومورهای بدخیم استخوانی که با گسترش سرطان به استخوان در داخل بافت خود استخوان یا سایر نقاط بدن ایجاد میشوند، اهمیت زیادی دارد. طرح درمان تومورهای بدخیم استخوانی که با اشعه ایکس به دلیل درد و تورم یا سایر ناراحتی ها قابل تشخیص است. با توجه به نوع تومور، مرحله آن و وضعیت سلامت عمومی بیمار انجام می شود. تومورهای بدخیم استخوان را می توان با جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی درمان کرد.
اکثر تومورهای استخوانی با گسترش سرطان (متاستاز) ایجاد می شوند:
تومورهای استخوانی می توانند از خود بافت استخوانی و یا از گسترش سرطان ها از سایر اندام های بدن به استخوان ایجاد شوند. تومورهای اولیه استخوان (تومورهایی که در استخوان ایجاد می شوند) در مقایسه با سایر تومورها نادر هستند. 1٪ از تمام تومورها از خود بافت استخوانی ایجاد می شود. با این حال، اکثر تومورهای استخوانی زمانی اتفاق میافتند که سرطانهایی که در سایر اندامها رخ میدهند، به استخوان گسترش مییابند (متاستاز میکنند).
تومورهای استخوانی ممکن است خود را با شکایت از درد و تورم نشان دهند:
تومورهای استخوانی معمولاً با شکایت از درد یا تورم در استخوانهای بازو و پا (اندامها) که تومور در آن قرار دارد رخ میدهد. در برخی موارد، به طور اتفاقی در عکس برداری با اشعه ایکس به دلیل دیگری یا در طول فرآیند درمان شکستگی های ناشی از یک ضربه ساده، حتی اگر بیمار شکایتی نداشته باشد، تشخیص داده می شود.
تومورهای خوش خیم استخوان ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند:
تومورهای استخوانی به دو دسته تومورهای خوش خیم و بدخیم تقسیم می شوند. تومورهای خوش خیم استخوان اغلب در دوران کودکی یا در دهه 20 یا 30 سالگی تشخیص داده می شوند. تومورهای خوش خیم استخوان شایع به شرح زیر است:
ضایعه استخوان فیبری (فیبروم غیر استخوانی)
کیست استخوانی ساده
کیست استخوان آنوریسمال
استئوکندرم
دیسپلازی فیبری
تومور استخوان سلول غول پیکر
برخی از تومورهای خوش خیم استخوان نیازی به درمان ندارند، بیمار فقط تحت مراقبت قرار می گیرد. با این حال، اگر تومور خوش خیم استخوان تشخیص داده شده پیشرونده باشد و به استخوان آسیب برساند، نیاز به جراحی وجود دارد. در کسانی که توده تهاجمی دارند، میزان عود با وجود جراحی به طور متوسط حدود 20٪ است. بنابراین ممکن است بیمار چندین بار تحت عمل جراحی قرار گیرد. درمان با رادیوفرکوئنسی ابلیشن و کرایو ابلیشن در استئومای استوئیدی ارجحیت بیشتری دارند.
تومورهای بدخیم استخوان می توانند هم در کودکان و هم در بزرگسالان ایجاد شوند:
میزان بروز تومورهای بدخیم ناشی از استخوان 1-2 در میلیون است. تومورهای متاستاتیک استخوان (تومورهای ناشی از گسترش سرطان از اندام دیگر به استخوان) بسیار شایع تر از تومورهای اولیه استخوان هستند. دقیقاً مشخص نیست که چرا تومورهای اولیه استخوان ایجاد می شوند. آنها ممکن است با برخی از بیماری های ژنتیکی همراه باشند. شایع ترین تومورهای بدخیم اولیه استخوان عبارتند از:
- استئوسارکوم
- سارکوم یوینگ
- کندروسارکوم
درمان مخصوص هر شخص میزان موفقیت را افزایش می دهد:
در حالی که استئوسارکوم و سارکوم یوینگ در کودکان و بزرگسالان جوان شایع تر است، کندروسارکوم در افراد میانسال و مسن شایع تر است. این تومورها بیمارانی که با شکایت درد یا تورم مراجعه می کنند با اشعه ایکس، ام آر آی، توموگرافی کامپیوتری و سینتی گرافی استخوان تشخیص داده می شوند. در درمان تومورهای بدخیم استخوان بسته به تشخیصی بیمار، روشهای درمانی مختلفی انجام میشود. اکثر بیماران معمولا نیاز به جراحی دارند. علاوه بر این، بسته به نوع تومور، شیمی درمانی و یا رادیوتراپی به برنامه درمانی اضافه می شود.
پس از درمان تومورهای استخوانی به چه موارد باید توجه کرد و زمان بازگشت به زندگی عادی بسته به درمان هایی که باید انجام شود، متفاوت است. همچنین بسیار مهم است که بیماران معاینات پس از درمان را حذف نکنند.
متخصص ارتوپدی،
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات،
دوره تکمیلی جراحی زانو و لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفاصل) و آرتروسکوپی