مواردی که باید بعد از تعویض مفصل لگن رعایت کنید:
لغزش مهره های کمری چیست؟ علائم و روش های درمان
بی حسی انگشتان حلقه و کوچک ممکن است نشان دهنده سندرم تونل کوبیتال باشد
سندرم تونل کوبیتال که در اثر قرار گرفتن طولانی مدت آرنج در معرض فشار و فعالیت هایی که شامل خم شدن آرنج برای مدت طولانی است، رخ می دهد، با درد، بی حسی و بی حسی در دست و انگشتان ظاهر می شود. در حالی که داروها و تمرینات مورد استفاده در درمان غیرجراحی سندرم تونل کوبیتال برای مدتی باعث تسکین بیمار می شود، به مرور زمان کاهش قدرت دست ها و کاهش توده عضلانی به دلیل این مشکل، درمان جراحی را اجتناب ناپذیر می کند.
فعالیت های مکرر عصب را فشرده می کند
عصب اولنار از شانه تا انگشتان امتداد می یابد و سندرم تونل کوبیتال به دلیل فشرده شدن این عصب در سطح آرنج به دلایل مختلف رخ می دهد و علائمی مانند بی حسی، برق گرفتگی و گزگز در انگشتان حلقه و کوچک ایجاد می کند، سندرم تونل کوبیتال نامیده می شود. این بیماری به دلیل خم شدن طولانی مدت آرنج یا فشار طولانی مدت به آرنج (مانند دراز کشیدن طولانی مدت روی آرنج) بروز می کند. تکرار منظم حرکات باز و بسته کردن آرنج مانند نقاشی یا نواختن گیتار و فعالیتهای تکراری مکرر باعث ضخیم شدن بافت نرم اطراف آرنج و رشد استخوانهای اطراف آرنج شده باعث تنش یا فشار بر روی عصب می شود.
مراقب 6 علامت سندرم تونل کوبیتال باشید!
- درد در ناحیه داخلی آرنج، حس برق گرفتگی، گزگز و بی حسی در انگشتان چهارم و پنجم (انگشتان حلقه و کوچک)
- کاهش یا عدم وجود حس لمس در انگشتان چهارم و پنجم دست
- کاهش حرکات ظریف دست
- کاهش قدرت گرفتن دست
- خمیدگی هایی که در انگشتان چهارم و پنجم دست ایجاد می شود
- ضعف خم شدن انگشت کوچک یک علامت مهم است.
علامت تینل تشخیص را آسان تر می کند:
تشخيص از طريق معاينه فيزيکي دقيق بيماران و با استفاده از روش الکتروميوگرافي (EMG) که در حالت خم شدن آرنج انجام مي شود، گذاشته مي شود. در معاینه ایی که با ضربه زدن به آرنج در امتداد عصب اولنار، در نزدیکترین ناحیه به پوست، حس برق گرفتگی به انگشتان چهارم و پنجم گسترش مییابد، علامت «تینل» نامیده میشود. علامت تینل یک ویژگی متمایز در بیماران مبتلا به سندرم تونل کوبیتال است. علاوه بر این، زمانی که بیمار در وضعیت نشسته قرار دارد، ازبیمار خواسته می شود تا حد امکان آرنج را خم کرده و در همان حالت باقی بمانند. در این مدت مشاهده بی حسی، درد، گزگز در انگشتان چهارم و پنجم و افزایش شکایات قبلی به معنای مثبت بودن تست فلکشن آرنج و مشکوک بودن به بیماری است.
برای سندرم تونل کوبیتال چه باید کرد؟
مهمترین درمان از بین بردن علت بیماری است، یعنی:
اجتناب از حرکات تکراری آرنج،
اجتناب از خوابیدن روی بازو با آرنج خم شده.
اجتناب از حرکاتی که به آرنج فشار وارد می کند، تسکین قابل توجهی را ایجاد می کند.
اگر سندرم تونل کوبیتال با درمانهای فوق هنوز وجود داشته باشد، می توان گزینه های درمانی غیر جراحی و جراحی را امتحان کرد. در درمان غیرجراحی، باید از پوزیشن هایی که باعث این مشکل می شود خودداری کرد. می توان از آتل، پد آرنج، بانداژ برای باز نگه داشتن ناحیه آرنج، بالش برای جلوگیری از فشار به ناحیه آرنج و اسفنج های مناسب برای استفاده در شب استفاده کرد. در عین حال، درد را می توان با مسکن هایی که برای علائم تجویز می شود، کنترل کرد. با این حال، اگر علائم با وجود این روشهای غیرجراحی تداوم داشته باشند، درمان جراحی اجتنابناپذیر میشود.
در جراحی، تونل کوبیتال که تونلی است که عصب اولنار از ناحیه آرنج عبور میکند، باز میشود و عصب برای رفع تنش به ناحیه قدامی آرنج منتقل میشود.
جهت مشاهده نمونه جراحی سندرم تونل کوبیتال دکتر محمد اسدی فانید کلیک کنید.
نوشته:
متخصص ارتوپدی،
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات،
دوره تکمیلی جراحی زانو، لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفاصل) و آرتروسکوپی