سندرم تونل کوبیتال
درمان آندوسکوپیک هرنیاسیون (فتق) دیسک کمری
لغزش مهره های کمری چیست؟ علائم و روش های درمان
ستون فقرات، مهمترین ساختاری است که بدن را ایستاده نگه می دارد و از استخوان های مهره ای تشکیل شده است. این مهره ها به طور منظم یکی روی دیگری قرار گرفته اند. مهره های کمر بیش ترین بار را بر روی ستون فقرات حمل می کنند. نقصهای ساختاری مادرزادی، فشار بیش از حد بر مهرههای کمری، ساییدگی و پارگی لیگامانهای اطراف مهره ها ناشی از بالا رفتن سن و ضربه باعث میشود که مهرههای کمر بر روی هم به سمت جلو و گاهی به عقب بلغزند. بیماری لغزش مهره های کمر، ابتدا با کمردرد خود را نشان می دهد، در صورت عدم درمان، زمانی که ریشه های عصبی در خروجی خود از کانال نخاعی تحت فشار قرار می گیرند، باعث درد غیرقابل تحمل ساق پا می شود. در درمان مهره های کمری در مرحله اول از روش های درمانی پزشکی مانند استراحت، مسکن، کرست و فیزیوتراپی استفاده می شود. بیمارانی که از درمان دارویی نتیجه نمی گیرند، می توانند با روش های جراحی درمان شوند.
لغزش مهره های کمری چیست؟
مهمترین ساختار اساسی که بدن انسان را سر پا نگه می دارد، ستون فقرات است. مهره های کمر بیشترین بار را در ساختار ستون فقرات تحمل می کنند. لغزش مهره های کمری زمانی اتفاق میافتد که یکی از مهره ها در کمر به دلیل نقص ساختاری مادرزادی، فشار زیاد روی مهرههای کمر، ساییدگی و پارگی لیگامانهای اطراف مهره ها ناشی از سن بالا و ضربه روی دیگری جابجا شود. اغلب یکی از مهره های L4 و L5 به سمت جلو و گاهی به عقب می لغزد. بیماری لغزش مهره های کمری که ابتدا با کمردرد خود را نشان می دهد، در صورت عدم درمان، زمانی که ریشه های عصبی در خروجی کانال نخاعی تحت فشار قرار می گیرند، می تواند باعث درد غیرقابل تحمل ساق پا شود.
علل لیز خوردن مهره های کمر چیست؟
دلایل زیادی برای لغزش مهره های کمری وجود دارد. شایع ترین علت لغزش مهره کمری، فشار مکرر وارد شده به مهره های کمر است. می توان علل مهره های کمری را به شرح زیر برشمرد.
- فشار بیش از حد بر روی مهره های کمر
- نقص های ساختاری مادرزادی
- تغییرات ناشی از افزایش سن
- تغییرات مرتبط با تروما
- بی احتیاطی بعد از جراحی کمر
چه کسی در معرض لغزش مهره های کمری است؟
لغزش مهره های کمری اختلالی است که بیشتر در افرادی که به مدت طولانی کار سخت می کنند و یا ورزش های سنگین انجام می دهند دیده می شود. هنگامی که مهره های افراد دارای نقص ساختاری در معرض استرس های مکرر طولانی مدت قرار می گیرند، لغزش مهره ها رخ می دهد. در کسانی که استعداد خانوادگی دارند حتی اگر سخت کار نکنند، لغزش مهره های کمری دیده می شود.
برای جلوگیری از لیز خوردن مهره های کمری چه باید کرد؟
مهمترین اقدامی که برای به حداقل رساندن خطر لغزش مهره های کمری می شود انجام شود، محافظت از ستون فقرات است. بهتر است از بلند کردن اجسام سنگین اجتناب شود و در موارد خم شدن و یا بلند کردن اجسام سنگین، بدون خم شدن کمر انجام شده و این کار با خم شدن زانوها انجام شود.
علائم لیز خوردن کمر چیست؟
لغزش مهره های کمری در مراحل اولیه خود را با کمردرد نشان می دهد. بی توجهی به این اختلال و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض فشار ستون فقرات کمری، باعث پیشرفت لغزش و فشردگی ریشه های عصبی در نقاط خروجی از کانال نخاعی شده و باعث درد در پا می شود. این شکایات با استراحت کاهش می یابد، ولی فعالیت هایی مانند ایستادن، پیاده روی طولانی و بلند کردن اجسام سنگین، باعث افزایش درد می شود.
تشخیص لغزش مهره های کمری چگونه است؟
پس از شنیدن شرح حال بالینی بیمار، برای بیمار مشکوک معاینه انجام شده و عکسبرداری با اشعه ایکس درخواست می شود. ممکن است برای تشخیص قطعی از بیمار MRI و CT درخواست شود. تشخیص فشردگی عصب با تصاویر MRI در بیماران مبتلا به پا درد از اهمیت بالایی برخوردار است.
روش های درمان کمر لیز خورده چیست؟
بیماری که برای او تشخیص لغزش مهره های کمری برای او داده میشود، بسته به میزان لغزش، در ابتدا با استراحت، مسکن، استفاده از کرست، فیزیوتراپی و سایر روشهای تسکینی دیسک کمر درمان میشود. در حالی که با این روش های درمانی می توان شکایت بیماران را برطرف کرد، بیمارانی نیز هستند که با این روش های درمانی شکایت آنها برطرف نمی شود. اگر از درمان های غیر جراحی دیسک کمر نتیجه ای به دست نیامد، جراحی به بیمار توصیه می شود. اغلب برای درمان لوکساسیون کمر در بیماران مبتلا به لوکساسیون پیشرفته کمر، جراحی لازم است.
بعد از جراحی چه باید کرد؟
بیماری که تحت عمل جراحی قرار گرفته است باید در فواصل معین توسط پزشک معاینه شود. با توصیه پزشک انجام دهنده جراحی، برنامه درمانی برنامه ریزی شده توسط متخصصین فیزیوتراپی و توانبخشی باید در زمان مناسب برای تقویت عضلات کمر آغاز شود. علاوه بر این، بیمار باید بسته به روش جراحی اعمال شده، توصیه های پزشک مخصوص بیمار را رعایت کند و از کمر خود در برابر فشارهای مکرر محافظت کند.
سوالات متداول در مورد لیز خوردن کمر
نوشته:
متخصص ارتوپدی،
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات
دوره تکمیلی جراحی زانو، لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفاصل) و آرتروسکوپی