انگشت ماشه ای (چکشی) چیست و درمان آن چیست؟
انحنای پا در کودکان نیاز به توجه دارد!
پارگی تاندون سوپراسپیناتوس ویا پارگی روتاتور کاف چیست؟
در شانه 4 تاندون روتاتور کاف وجود دارد که مفصل شانه را قادر می سازد تمامی حرکات و حرکات چرخشی را انجام دهد. تاندون سوپراسپیناتوس، یکی از 4 تاندون هاست و شایع ترین آسیب تاندونی و پارگی در این تاندون اتفاق می افتد. این پارگی ها به دو دسته پارگی کامل و پارگی ناقص تقسیم می شوند.
روتاتور کاف از تاندونهایی تشکیل شده که عضلات این تاندونها مفصل شانه را حرکت می دهند و با با متعادل کردن نیروهای اطراف مفصل شانه، ثبات مفصل شانه را تامین می کنند. این عضلات، عبارتند از سوپرا اسپیناتوس، اینفرا اسپیناتوس، ترس مینور و ساب اسکاپولاریس. پارگی تاندون سوپرا اسپیناتوس شایع ترین پارگی در بین این تاندونهاست.
تاندون سوپراسپیناتوس چیست؟
تاندون سوپرا اسپیناتوس یکی از چهار تاندون روتاتور کاف است عضله آن از تیغه شانه در ناحیه پشت شروع می شود و تاندون به قسمت جلویی و بیرونی سر مفصل شانه متصل می شود. عملکرد اصلی آن بالا بردن استخوان بازو به طرفین و دور کردن بازو از بدن است.
پارگی تاندون سوپراسپیناتوس چگونه اتفاق می افتد؟
در بیماران جوان اغلب به دلیل حوادثی مانند افتادن یا آویزان شدن در حین ورزش و یا تصافات رخ می دهد.
در بیماران مسن در نتیجه ساییدگی و دژنراسیون تاندون که در طول سالیان رخ می دهد ایجاد می شود.
- استفاده بیش از حد و کشیدگی: تاندون سوپرا اسپیناتوس نقش مهمی در حرکات شانه ایفا می کند، به ویژه هنگامی که در حرکات بالای سر بازوها استفاده می شود. حرکات تکراری مداوم و استفاده بیش از حد می تواند باعث ساییدگی و پارگی تاندون در طول زمان شود. این امر به ویژه در افرادی که کارهایی را انجام می دهند که نیاز به نقاشی، چیدمان قفسه ها یا رسیدن به مکان های مرتفع دارند، دیده می شود. همین وضعیت در مورد ورزشکاران شنا و والیبال نیز اتفاق می افتد.
- پیری و تحلیل رفتن: با افزایش سن، بافت های بدن ضعیف و فرسوده می شوند. این امر می تواند منجر به ساییدگی یا تحلیل رفتن تاندون سوپرا اسپیناتوس شود، به خصوص در افراد بالای 40 سال. اگر تاندون فرسوده به خوبی بهبود نیابد، پاره می شود. با افزایش سن، جریان خون به بافت تاندون کاهش می یابد و در نتیجه ظرفیت بهبودی کاهش می یابد و خطر پارگی افزایش می یابد.
- صدمات ناگهانی: پارگی در تاندون سوپرا اسپیناتوس ممکن است در نتیجه ضربه مستقیم به شانه، مانند افتادن روی زمین، یا یک حرکت ناگهانی و شدید، مانند افتادن ناگهانی وزنه در دستی که بالای سر است، رخ دهد. این نوع صدمات معمولاً در هنگام حوادثی مانند سقوط، فعالیت های ورزشی یا تصادفات رانندگی رخ می دهد.
- سایر مشکلات شانه: سایر مشکلات در شانه نیز می تواند منجر به پارگی تاندون سوپرا اسپیناتوس شود. تندینوز تاندون سوپرااسپیناتوس، وجود برجستگی استخوانی روی استخوان آکرومیون که میتواند با وارد کردن فشار به تاندون باعث پارگی آن شود.
- عوامل ژنتیکی: برخی از افراد به دلیل ساختار ژنتیکی ممکن است بیشتر مستعد پارگی روتاتور کاف باشند. این نوع پارگیها در افرادی با سابقه خانوادگی مشکلات روتاتور کاف بیشتر اتفاق می افتد.
پارگی جزئی در تاندون سوپرا اسپیناتوس چیست؟
پارگی های سوپرا اسپیناتوس که در آن قسمتی از ضخامت تاندون پاره می شود، نه تمام ضخامت آن. تشخیص با مشاهده عمق پارگی تاندون در MRI مشخص می شود.
علائم پارگی تاندون سوپراسپیناتوس چیست؟
درد: شایع ترین علامت پارگی تاندون سوپرا اسپیناتوس درد شانه است. به طور خاص، درد در جلو و کنار شانه است و گاهی تا وسط بازو یا حتی تا آرنج تیر می کشد. درد با حرکات بالای بازو، مانند برداشتن کتاب از قفسه، افزایش می یابد. بیماران درد شبانه را نیز تجربه می کنند.
ضعف: ضعف در حرکات شانه یکی از علائم مهم پارگی تاندون سوپرا اسپیناتوس پس از درد است.
پارگی روتاتور کاف چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص با معاینه و روش تصویربرداری MRI انجام می شود.
چگونه پارگی تاندون سوپراسپیناتوس تشخیص داده می شود؟
در صورت مشکوک شدن به پارگی پس از معاینه بیمار مبتلا به درد شانه، از تصویربرداری MRI استفاده می شود.
تصویربرداری MRI همچنین به سوالاتی مانند کامل و یا جزئی بودن پارگی و یا وجود مشکلات دیگر در سایر تاندونهای شانه پاسخ میدهد.
تصویر MRI از پارگی کامل تاندون سوپرا اسپیناتوس
تصویر MRI از پارگی جزئی تاندون سوپرا اسپیناتوس
پارگی روتاتور کاف چگونه درمان می شود؟
در صورت وسیع نبودن پارگی، درمان های فیزیوتراپی و دارویی ضد التهابی باید قبل از درمان جراحی انجام شود. اگر علائم ناپدید شوند و شانه عملکرد کامل خود را به دست آورد، نیازی به جراحی نیست. اغلب برای درمان علامتی از تزریق استروئید استفاده می شود. تحقیقات اخیر نشان می دهد تزریق PRP در دراز مدت بهتر از تزریق کورتون است.
درمان پارگی تمام ضخامت در تاندون سوپرا اسپیناتوس
اگر پارگی تاندون سوپرا اسپیناتوس پارگی تمام ضخامت باشد، تنها گزینه درمانی جراحی است. پارگی کامل بدون جراحی هیچ شانسی برای بهبودی ندارد و در مانهای دیگر ممکن است جراحی های بعدی را دشوار کند. زیرا در پارگی تاندون تمام ضخامت، قسمت پاره شده تاندون جدا شده و مانند نوار لاستیکی از نقطه اتصال خود دور می شود.
پارگی تاندون سوپراسپیناتوس با آرتروسکوپی شانه و یا روش جراحی باز جراحی می شود.
از آنجایی که شانس موفقیت جراحی ترمیم آرتروسکوپی به خصوص در بیماران مسن پایین است و در مواردی که آتروفی چربی ایجاد شده و یا تاندون جدا شده، از محل اصلی خود خیلی فاصله گرفته باشد و یا قسمت عضلانی تاندون از بین رفته باشد می شود، جراحی پروتز معکوس شانه در این گروه سنی انجام می شود
درمان پارگی جزئی در تاندون سوپرا اسپیناتوس:
درمان پارگی جزئی در تاندون سوپرا اسپیناتوس با روش های غیر جراحی آغاز می شود. اگر درد و ضعف بیمار به طور متوسط طی 3 ماه از بین نرود، جراحی ترمیمی برنامه ریزی می شود.
روش های غیرجراحی درمان پارگی جزئی تاندون سوپرا اسپیناتوس عبارتند از:
PRP، PRGF، کاربردهای تزریق سلول های بنیادی تحت سونوگرافی. تقویت تاندون سوپرا اسپیناتوس با روش های فیزیوتراپی و ورزش.
آیا جراحی پارگی جزئی تاندون سوپراسپیناتوس ضروری است؟
درمان اولیه برای پارگی جزئی تاندون سوپرا اسپیناتوس، جراحی نیست. برای درمان بیمار حداقل 3 ماه باید روش های غیر جراحی را امتحان کرد. در صورت عدم بهبودی در درد بیمار، جراحی برنامه ریزی می شود.
نوشته:
متخصص ارتوپدی،
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات
دوره تکمیلی جراحی زانو، لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفاصل) و آرتروسکوپی