اوستئوتومی پروگزیمال تیبیا 2
5 اصل که باید بیماران مبتلا به پوکی استخوان به آن توجه کنند:
پروتز مفصل لگن (هیپ) چیست؟
یک روش درمانی جراحی است که برای درمان آرتروز پیشرفته و غیر قابل برگشت در مفصل لگن به هر دلیل که اتفاق افتاده باشد استفاده می شود. بیمارانی که در انجام فعالیتهای روزانه خود مشکل دارند، حرکات مفصل ران آنها محدود شده، دردی دارند که به مسکنها پاسخ نمیدهد یا مجبور به استفاده روزانه از مسکنها هستند، کاندید عمل تعویض کامل مفصل ران باشد. این جراحی توسط پزشکان ارتوپدی انجام می شود.
پروتز کامل هیپ (مفصل لگن) یک عمل جراحی برای جایگزینی حفره (استابولوم) استخوان ران و سر استخوان ران (قسمت توپی مفصل ران) که به شدت تحلیل رفته است، با یک مفصل مصنوعی زیست سازگار است. هدف اصلی از جراحی به دست آوردن یک مفصل جدید بدون درد و دارای دامنه حرکتی تقریبا کامل است در نتیجه این عمل باعث افزایش کیفیت زندگی بیمار می شود. پروتزهای کامل مفصل لگن اغلب روش درمانی ارجح برای گروه های سنی بالاست ولی در برخی از بیماری های تخریبی مانند برخی از بیماری های روماتیسمی، نکروز آواسکولر سر فمور، عفونت ها و برخی شکستگی ها به دلیل تخریب شدید مفصل ران، این جراحی در بیماران جوان هم انجام می شود.
ساختار پروتز هیپ چیست؟
پروتز هیپ از قسمت های اصلی و میانی تشکیل شده است. قسمت های اصلی پروتز از آلیاژهای کروم، کبالت و تیتانیوم ولی قطعات بین آنها از مواد پلی اتیلن یا سرامیک ساخته می شود. پروتزهای لگن برای تقلید از عملکرد و ساختار مفصل ران طراحی می شوند بنا براین این قطعات به درستی با یکدیگر چفت شده و سطوح صاف و صیقلی آنها باعث میشود حداقل اصطکاک در بین قطعات تشکیل دهنده وجود داشته باشد.
چرا و چگونه جراحی تعویض کامل مفصل ران انجام می شود؟
شایع ترین دلیل جراحی تعویض کامل مفصل ران، بیماری آرتروز و یا ساییدگی مفصل است و در نظر پزشکی با عنوان استئوآرتریت شناخته می شود. آرتروز یک مشکل سلامتی است که در سنین بالا و در زنان شایع تر است. بیماریهای روماتولوژیک، شکستگیهای لگن و عواقب دررفتگی لگن از جمله دلایل ایجاد آرتروز و به دنبال آن جراحی تعویض کامل مفصل ران هستند. جراحی های پروتز کامل لگن از جمله جراحی هایی است که در ارتوپدی با میزان بالای رضایتمندی بیماران انجام می شود، قبل از انجام جراحی پروتز کامل هیپ، نظرات متخصص بیهوشی گرفته می شود و مشخص می شود که آیا بیمار برای جراحی مناسب است یا خیر. تمام معاینات بیمار که برای جراحی مناسب تشخیص داده می شود انجام می شود و فرد برای بستری شدن در بیمارستان آماده می شود. به اغلب بیماران بی حسی اپیدورال و در موارد کم بیهوشی عمومی داده می شود. مفصل دژنره شده بیمار برداشته شده و با مفصل هیپ جایگزین می شود.
پروتز هیپ در چه بیماری هایی استفاده می شود؟
جراحی های تعویض مفصل ران بیشتر در بیماران میانسال و مسن ترجیح داده می شود. برخی از بیماری هایی که پروتز هیپ برای آنها انجا می شود را می توان به شرح زیر فهرست کرد:
- کوکسارتروز (آرتروز مفصل لگن)
- دررفتگی رشدی لگن
- تومورها
- عواقب بیماری از دوران کودکی
- بیماری های روماتیسمی
- عوارض بیماری های التهابی
- شکستگی های لگن
- نکروز سر استخوان فمور که به دنبال مشکلات جریان خون در مفصل رخ می دهد
سوالات متداول در مورد تعویض مفصل ران
ماندگاری پروتز هیپ چقدر است؟
آیا محدودیت سنی برای تعویض مفصل ران وجود دارد؟
بعد از تعویض مفصل ران چقدر طول می کشد تا مریض بتواند سر پا بایستید؟
چند روز بعد از جراحی تعویض مفصل ران می توانم حمام کنم؟
چه کسانی نمی توانند تحت عمل جراحی تعویض کامل مفصل ران قرار گیرند؟
اگر پروتز هیپ به بافت استخوانی جوش نخورد چه اتفاقی می افتد؟
بعد از تعویض مفصل ران چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟
پس از جراحی تعویض مفصل ران چه زمانی می توانم به زندگی عادی برگردم؟
اگر جراحی تعویض مفصل ران با تاخیر انجام شود چه اتفاقی می افتد؟
نوشته:
متخصص ارتوپدی،
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات،
دوره تکمیلی جراحی زانو، لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفاصل) و آرتروسکوپی