جراحی تعویض زانو (آرتروپلاستی زانو)
جراحی منیسکتومی
چگونه وزن بدن بر زانو درد تاثیر می گذارد؟
هنگامی که با شکایت از درد زانو به پزشک مراجعه می کنید، ممکن است پزشک به شما توصیه کند که به عنوان اولین قدم اضافه وزن را کاهش دهید. به نظر من اضافه وزن و چاقی، درد زانو را اجتناب ناپذیر می کند، بنابراین کاهش وزن می تواند به تسکین درد زانو و کاهش خطر ابتلا به آرتروز کمک کند.
اثرات وزن بدن بر زندگی سالم همواره موضوع تحقیقات در دنیای پزشکی بوده است. به عنوان مثال، یک مقدار شاخص توده بدنی (BMI) وجود دارد که بر اساس قد و وزن هر فرد محاسبه می شود. BMI با توجه به محدوده های تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی ارزیابی می شود و اینکه آیا وزن فرد مناسب است یا خطر چاقی وجود دارد، تفسیر می شود. شما می توانید مقدار BMI خود را با تقسیم وزن بدن (کیلوگرم) بر مجذور (توان دوم) قد خود (m2) محاسبه کنید. اگر نتیجه کمتر از 18.5 باشد، کم وزن، اگر بین 18.5-24.9 باشد، وزن طبیعی، اگر بین 25-29.9 باشد اضافه وزن و اگر 30 به بالا باشد، چاقی محسوب می شود.
به طوری که اگر BMI نشان دهنده اضافه وزن یا چاقی باشد، خطر ابتلا به آرتروز زانو افزایش می یابد. طبق یک مطالعه، تنها 3.7 درصد از افراد با وزن نرمال (BMI بین 18.5-25) به آرتروز زانو مبتلا هستند، در حالی که 19.5 درصد از افراد دارای چاقی شدید ( BMIبین 35-39.9) به آرتروز زانو مبتلا هستند.
دلایل زیادی وجود دارد که چرا اضافه وزن بر سلامت زانو تأثیر می گذارد. اولاً، افزایش وزن بدن فشار بیشتری به زانوهای شما وارد می کند. همچنین مشخص شده است که افراد چاق دارای سطوح بالایی از مدیاتورهای التهابی در بدن هستند که می تواند باعث مشکلات زیادی از جمله زانو درد مداوم و آرتروز زانو شود. بسیاری از بیماری هایی که به دلیل چاقی ایجاد می شوند، به ویژه دیابت و بیماری های قلبی، بر سلامت فرد تأثیر منفی می گذارند. وقتی افراد دارای اضافه وزن نمی توانند به اندازه کافی حرکت کنند و نمی توانند ورزش کنند، سیستم اسکلتی عضلانی با مشکلات زیادی ناشی از این عدم تحرک مواجه می شود. حفظ وزن سالم؛ فواید زیادی مانند کاهش فشار روی زانو، کاهش التهاب مفاصل و خطر ابتلا به بیماری های مختلف دارد.
وزن اضافی چگونه بر درد زانو تاثیر می گذارد؟
- با افزایش وزن بدن، فشار بیشتری به زانو وارد می شود:
افراد دارای اضافه وزن می توانند با تغذیه سالم و کاهش وزن، بار روی مفاصل زانو خود را کاهش دهند. به عنوان مثال، زمانی که 4 کیلوگرم وزن کم می کنید، با هر قدم تقریباً 18 کیلوگرم از بار زانوی خود کم می کنید. فشار کمتر روی مفاصل زانو به معنای ساییدگی و پارگی کمتر زانوها و کاهش خطر ابتلا به آرتریت است. بنابراین، در طول فرآیند درمان یا برای جلوگیری از آرتروز زانو، به افراد دارای اضافه وزن توصیه می شود که وزن خود را کاهش دهند. طبق توصیههای موسسات بهداشتی در سراسر جهان، کاهش 5 درصد یا بیشتر از وزن بدن به روشی سالم در افراد مبتلا به آرتریت زانو بر عملکرد زانو و نتایج درمان تأثیر مثبت میگذارد.
- ارتباط اضافه وزن و التهاب
آرتروز زانو یک بیماری است که در اثر ساییدگی مفاصل زانو ایجاد می شود. علاوه بر این، فشار بیش از حد به مفاصل در مدت زمان طولانی نیز باعث التهاب می شود. تحقیقات اخیر نشان می دهد که آرتروز ممکن است یک عامل خطر باشد تا یک پیامد.
اضافه وزن و چاقی می تواند سطح التهاب را در بدن افزایش دهد که می تواند باعث درد مفاصل شود. کاهش وزن ممکن است به کاهش التهاب کمک کند. با نگاهی به نتایج افرادی که بین 3 ماه تا 2 سال به طور متوسط 1 کیلوگرم در ماه وزن کم کردند، مشاهده شد که نشانگرهای التهاب در بدن آنها به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
- بیماری های متابولیک و اضافه وزن
مشخص شده است که بسیاری از مشکلات سلامتی مانند اضافه وزن و چاقی، دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی عروقی به هم مرتبط هستند. همه این اختلالات به عنوان سندرم متابولیک شناخته می شوند و همه آنها می توانند بر یکدیگر تأثیر بگذارند. آرتروز زانو نیز بخشی از سندرم متابولیک است. یک رژیم غذایی سالم که به کاهش سرعت این اختلالات کمک میکند، میتواند برای آرتروز زانو نیز مفید باشد. به عنوان مثال؛ می توانید غذاهای تازه با ارزش غذایی بالا، از جمله میوه ها و سبزیجات تازه حاوی آنتی اکسیدان ها و سایر گروه های غذایی، غذاهای غنی از فیبر و روغن های سالم مانند روغن زیتون را انتخاب کنید. برعکس، شما می توانید با پرهیز از غذاهای حاوی قند، چربی و نمک اضافی، غذاهای فرآوری شده و چربی های اشباع شده که سطح کلسترول را افزایش می دهند، عادات غذایی سالمی به دست آورید.
با ورزش می توانید خطر ابتلا به آرتروز زانو را کاهش دهید!
ورزش منظم و کنترل شده همراه با انتخاب های غذایی سالم می تواند به کاهش وزن و کاهش خطر ابتلا به آرتروز زانو کمک کند. می توانید فعالیت های مختلفی را که دوست دارید امتحان کنید، مانند پیاده روی، دوچرخه سواری، تمرینات تقویت عضلات، ورزش های آبی، یوگا و رقص. بنابراین، می توانید قدرت و انعطاف پذیری خود را افزایش دهید و همچنین وزن خود را به روشی سالم کاهش دهید. علاوه بر این، مطالعات نشان داده اند که ورزش منظم می تواند سطح استرس را کاهش دهد. دوره های طولانی مدت استرس شدید می تواند التهاب را در بدن افزایش دهد که می تواند زمینه ساز ابتلا به بسیاری از بیماری ها باشد. با ورزش می توان استرس و التهاب بدن خود را کنترل کرد.
کاهش وزن می تواند گام مهمی برای داشتن زانوهای سالم و زندگی سالم باشد. با این حال، انجام این کار به روش های صحیح و سالم بسیار مهم است. شما می توانید کاهش وزن را با گام های کوچکی که می توانید به یک عادت تبدیل کنید، شروع کنید.
- کاهش مقدار وعده های غذایی،
- سعی کنید تغذیه سالم باشید،
- سبزیجات را به وعده های غذایی اضافه کنید،
- پیاده روی کنید،
- به جای غذا خوردن در بیرون از منزل، غذاهای سالم برای خود در خانه تهیه کنید.
- سعی کنید پیاده روی های بیشتری داشته باشید و در طول روز فعال بمانید.
بنابراین اضافه وزن و چاقی با آرتروز زانو مرتبط هستند. اضافه وزن یا شاخص توده بدنی بالا (BMI) می تواند فشار بیشتری بر زانوهای شما وارد کند و آسیب به مفاصل زانو را افزایش دهد. اگر دچار چاقی و آرتروز زانو هستید، برای کاهش درد زانو و جلوگیری از تشدید آسیب مفاصل، مهم است که تحت نظر پزشک باشید. رسیدن به وزن مناسب با توصیه و بررسی های پزشک به بیماری هایی مانند دیابت، فشار خون بالا و بیماری های قلبی و همچنین درد زانو و آرتروز مفاصل کمک می کند.
متخصص ارتوپدی،
دوره تکمیلی جراحی زانو و لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفاصل) و آرتروسکوپی،
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات.