پروتز مفصل لگن (هیپ) چیست؟
جراحی آرتروسکوپی چیست؟
5 اصل که باید بیماران مبتلا به پوکی استخوان به آن توجه کنند:
پوکی استخوان و یا استئوپروز، در زنان یائسه و افراد مسن شایع است. با این حال، موارد مادرزادی نیز وجود دارد. پوکی استخوان می تواند باعث کمردرد، شکستگی آسان و یا با تروماهای خفیف و یا خود به خودی استخوان ها شود. بنابراین، این بیماری می تواند کیفیت زندگی را به طور جدی کاهش دهد. از این رو تشخیص و برنامه ریزی برای درمان قبل از پوکی استخوان بسیار مهم است.
کمردرد مهمترین علامت پوکی استخوان است
در پوکی استخوان، به دلیل کاهش تراکم استخوان و به هم ریختن ساختار داخلی استخوان، استخوان ها به راحتی شکسته می شوند. به ویژه پس از یائسگی شکستگی می تواند در قسمت های خاصی از بدن، به دلیل ضربه های جزئی مانند زمین خوردن رخ دهد. ستون فقرات، گردن استخوان ران و مچ دست مناطقی هستند که این شکستگی ها در آنها شایع تر است. در خیلی از موارد تشخیص بیماری پس از وقوع این شکستگی ها گذاشته می شود و تا لحظه وقوع این اتفاق مریض متوجه بیماری خود نیست. بیماران اغلب با شکایت از درد کمر، پشت، درد مفاصل متعدد و گرفتگی شبانه عضلات به پزشک مراجعه می کنند. بارزترین علامت پوکی استخوان دردی است که محل آن در ستون فقرات در جایی که ستون فقرات پشت به پایان می رسد و ستون فقرات کمری شروع می شود، می باشد و با تکیه دادن روی سطح صاف بلافاصله درد از بین می رود.
اقدامات احتیاطی که تا سن 35 سالگی انجام می شود فواید زیادی دارد:
اقدامات برای افزایش توده استخوانی در محافظت در برابر خطر پوکی استخوان بسیار مهم است. توده استخوانی از بدو تولد به طور مداوم افزایش می یابد و این افزایش تا سن 35 سالگی ادامه دارد. وزن و تراکم استخوان در سن 35 سالگی به بالاترین حد خود می رسد و توده استخوانی پس از این سن شروع به کاهش می کند. بنابراین اقدامات انجام شده تا سن 35 سالگی بیشترین فایده را در افزایش توده استخوانی دارد.
پوکی استخوان در زنان 10 برابر بیشتر از مردان است:
سن، جنسیت، تفاوت های نژادی، سطح فعالیت و عوامل جغرافیایی تاثیر زیادی بر تشکیل توده استخوانی دارند. مردان توده استخوانی بیشتری نسبت به زنان دارند. با در نظر گرفتن عامل یائسگی در زنان، پوکی استخوان در زنان 10 برابر بیشتر از مردان است. این واقعیت که افراد سیاهپوست توده استخوانی بالاتری دارند نشان می دهد که عوامل نژادی نیز در تشکیل توده استخوانی موثر هستند.
مواردی که به بیمارانم توصیه میکنم:
- به تغذیه خود توجه کنید. مبارزه با پوکی استخوان از رحم مادر شروع می شود. مصرف کافی کلسیم و ویتامین D در دوران بارداری از این نظر مهم است.
- به طور منظم ورزش کنید. ورزش منظم از دوران کودکی باعث تقویت استخوان ها می شود. شنا، پیاده روی و دوچرخه سواری ورزش های ایمن برای سالمندان هستند.
- زیاد آفتاب بگیرید. ویتامین D مهمترین جایگاه را در رشد و تراکم استخوان ها دارد و کیفیت ویتامین D که در تماس با نور خورشید در بدن ساخته می شود بسیار بالاست.
- سیگار نکشید و الکل مصرف نکنید. مصرف سیگار و الکل باعث کاهش تراکم استخوان ها می شود.
- اقدامات احتیاطی پیشگیری از سقوط را برای سالمندان انجام دهید. افراد مسن مبتلا به پوکی استخوان با کوچکترین ضربه در موقع افتادن ممکن است استخوان های خود را بشکنند. بنابراین، باید اقدامات احتیاطی ویژه برای آنها انجام شود. باید محیطی که در آن زندگی می کنند روشن باشد و اشیایی را که ممکن است به آنها برخورد کند حذف کرد. حیوانات خانگی کوچک نیز به علت احتمال ماندن در زیر پا می توانند خطر ساز باشند.
امکان افزایش تراکم استخوان دوباره وجود دارد!
به محض ظاهر شدن علائم مهم است که از متخصص کمک بگیرید. برای درمان، اندازه گیری تراکم استخوان ابتدا با روشی به نام Dexa انجام می شودو درصورت تشخیص پوکی استخوان، معمولا با دارو درمان می شود. هدف اصلی درمان متوقف کردن کار سلولهایی است که باعث تحلیل استخوان میشوند (استئوکلاست ها) و افزایش فعالیت سلولهای سازنده استخوان (استئوبلاستها) است. گاهی اوقات فقط یکی از این درمان ها داده می شود، من ترجیح می دهم هر دو درمان را به صورت ترکیبی تجویز کنم. با این حال، هر دو نوع درمان، با درمان با ویتامین D و مکملهای کلسیم پشتیبانی میشود.
متخصص ارتوپدی،
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات،
دوره تکمیلی جراحی زانو، لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفاصل) و آرتروسکوپی