رباط صلیبی قدامی
پوکی استخوان
تنگی کانال نخاعی در ستون فقرات کمری
Lumbar Spinal Stenosis تنگی کانال نخاعی در کمر با علائمی مانند بی حسی در پاها، گرفتگی عضلات، ضعف، بی حسی و درد رخ می دهد و به عنوان یک بیماری در سنین بالا شناخته می شود، اما می تواند در همه گروه های سنی دیده شود. روشهای غیرجراحی مانند فیزیوتراپی، داروهای مختلف و تزریقی روشهایی هستند که در ابتدا برای درمان تنگی کانال کمر استفاده میشوند. مداخلات جراحی برای بیمارانی که در آنها این درمان ها مفید واقع نمی شوند و زندگی روزمره آنها تحت تأثیر منفی قرار می گیرد استفاده می شوند.
تنگی نخاعی چیست؟
ستون فقرات از ساختارهای استخوانی و بافت های نرمی به نام دیسک که ساختارهای استخوانی را به یکدیگر متصل می کند تشکیل می شود و حاوی کانالی است که طناب نخاعی در آن قرار داشته و از آن محافظت می کند. باریک شدن این کانال به دلایل مختلف تنگی نخاعی نامیده می شود.
علل تنگی کانال نخاعی چیست؟
کانالی که طناب نخاعی از آن عبور می کند ممکن است به دلایل مختلف باریک شود. همانطور که حجم داخلی عروق به دلایل مختلف باریک می شود، کانالی که طناب نخاعی از آن عبور می کند نیز ممکن است باریک شود.
علل را می توان به طور کلی به شرح زیر فهرست کرد.
- دیسک های بین مهره هایی که ستون فقرات را تشکیل می دهند با گذشت زمان فرسوده شده و خراب می شوند و باعث ایجاد فشار به نخاع می شوند.
- غضروف مفصلی بین مهره ها به مرور زمان فرسوده می شود و در آنها آرتروز رخ می دهد و می تواند باعث باریک شدن کانال شود زیرا بافت های کلسیفیه حاصل می توانند به کانال فشار وارد کنند.
- ممکن است علت باریک شدن کانال تروما باشد.
- باریک شدن کانال ممکن است به دلیل تومور یا بیماری های مختلف رخ دهد.
- عوامل ژنتیکی از جمله علل باریک شدن کانال در ناحیه هستند.
علائم تنگی نخاعی کمری چیست؟
به دلیل شباهت علائم، تنگی کانال کمر اغلب با فتق دیسک اشتباه گرفته می شود. باریک شدن کانال در کمر می تواند بدون هیچ علامتی پیشرفت کند. علائم تنگی کانال ستون فقرات کمری را می توان به طور کلی به شرح زیر فهرست کرد.
- بی حسی در پاها
- گرفتگی عضلات
- ضعف در پاها
- بی حسی و گزگز در پاها
- درد
یکی از علائم بسیار شایع تنگی شدید کانال ستون فقرات کمری درد و گرفتگی شدید ساق پا است، به ویژه هنگام ایستادن و راه رفتن. نیاز بیمار به توقف و و استراحت موقع راه رفتن از جمله علائم تنگی کانال کمر است.
کاهش درد در هنگام استراحت یا خم شدن بیمار به جلو نشان دهنده تنگ شدن کانال کمری است. به دلیل کاهش درد در حالت خمیده به جلو، برخی از بیماران ترجیح می دهند در حالت خمیده به جلو راه بروند.
مانند فتق دیسک کمر در مرحله پیشرفته، بیماران مبتلا به تنگی کانال کمر نیز ممکن است علائمی مانند بی اختیاری ادرار و مدفوع را تجربه کنند.
تنگی کانال نخاعی چگونه تشخیص داده می شود؟
شرح حال بیمار در تشخیص تنگی کانال نخاعی کمر بسیار مهم است. پس از معاینه بالینی و ارزیابی شکایات بیمار، با تصویربرداری رادیولوژیک می توان تشخیص را تایید کرد. تنگی کانال کمر را می توان به راحتی با تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) و توموگرافی کامپیوتری (CT) تشخیص داد.
درمان تنگی کانال نخاعی چگونه است؟
درمان بسته به وضعیت عمومی بیمار و مرحله بیماری متفاوت باشد. اگر تنگی شدید نباشد، درمان های غیرجراحی در اولویت قرار دارند.
با فیزیوتراپی عضلات کمر بیماران تقویت شده و انعطاف پذیری به دست می آید. در بیماران مبتلا به لغزش دیسک کمر غیر پیشرفته، درد و بی حسی های موجود را می توان با برنامه های فیزیوتراپی کنترل کرد.
علائم لغزش کمر را می توان با استفاده از مسکن های ضد التهابی کاهش داد.
درمان های تزریقی نتایج مثبتی به خصوص در بیمارانی که برای درمان جراحی مناسب نیستند، دارد. با تزریق کورتون یا داروهای مشابه به ناحیه ای که در آن تنگی کانال در کمر رخ می دهد، التهاب کاهش می یابد. درمان های تزریقی را می توان 3 بار در سال تکرار کرد.
بیمارانی که علائم آنها با درمان های غیرجراحی کنترل نمی شود و درد آنها قابل کنترل نیست، یا کسانی که دچار کاهش شدید قدرت عضلانی هستند، با جراحی درمان می شوند. درحین جراح عوامل تنگی کانال نخاعی از میان برداشته می شوند. نویسنده برای جراحی تنگی های کانال نخاعی بیشتر روش کم تهاجمی آندوسکوپیک را ترجیح می دهد.
سوالات متداول در مورد تنگی کانال نخاعی
1. مانند هر جراحی دیگری، در جراحی تنگی کانال کمر نیز خطر عفونت بعد از عمل وجود دارد. خطر عفونت در روش آندوسکوپیک خیلی نادر است.
2. از آنجایی که جراحی تنگی کانال کمر بیشتر در بیماران مسن انجام می شود، ممکن است مشکلاتی در ترمیم زخم ایجاد شود.
3. در بیماران مسن، دارای فشار خون، دیابت و بیماریهای قلبی ممکن است در موقع بیهوشی و بعد از عمل خطراتی پیش آید. برای امنیت مریض قبل از جراحی تمامی موارد فوق بررسی شده و جلوگیری های لازم انجام می گیرد.
4. استخوان یا بافتهای نرم کلسیفیه برای کاهش فشار ناشی از جراحی تنگی نخاع در کمر برداشته میشوند. این استخوان ها ممکن است به غشای نخاع چسبیده باشند. در موارد نادر ممکن است در غشای نخاع پارگی ایجاد شود. این خطر به خصوص در بیمارانی که برای بار دوم یا سوم تحت عمل جراحی تنگی کمر قرار گرفته اند بیشتر است. پارگی غشای نخاع عارضه ای است که در طی جراحی قابل ترمیم است. با این حال، گاهی اوقات مایع مغزی نخاعی ممکن است از این پارگی نشت کند و در دوره نقاهت بعد از عمل مشکلاتی ایجاد کند.
5. پس از جراحی تنگی کانال کمر، ممکن است شکایت هایی مانند بی حسی، بی حسی و گزگز تجربه شود. اگرچه انتظار نمی رود بی حسی از قبل بلافاصله پس از جراحی ناپدید شود، اما این شکایات ممکن است برای مدتی ادامه یابد. انتظار نمی رود این شکایات دائمی باشند.
6. در جراحی هایی که از ایمپلنت های فیوژن مانند کیج استفاده می شود، بسته به کیفیت استخوان بیماران ممکن است مشکلاتی در اتصال پیچ ها ایجاد شود. به خصوص در بیماران مسن تر، به دلیل کیفیت پایین استخوان و پوکی استخوان، پیچ ها در محل خود شل شوند.
2) بیمارانی که مسافت پیاده روی آنها کم شده است.
3) افرادی که درد زیادی دارند و به روش های غیر جراحی پاسخ نمی دهند.
5) بیمارانی که مشکلات ادرار و مدفوع پیدا کرده اند.
نوشته:
متخصص ارتوپدی
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات، دوره تکمیلی جراحی زانو، لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفصل) و آرتروسکوپی