فتق دیسک کمرعلائم، علل و درمان
درد سیاتیکی چیست؟ چه چیزی باعث درد سیاتیکی می شود؟
خار پاشنه چیست؟ خار پاشنه، علل، علائم و درمان
خار پاشنه Plantar Calcaneal Spur رسوبات کلسیمی به صورت برآمدگی و رشد استخوان در جایی که فاسیای کف پا به استخوان پاشنه متصل می شود می باشد و باعث محدودیت حرکتی و درد پاشنه می شود. خار پاشنه معمولاً به دلیل کشش بیش از حد فاسیای کف پا ایجاد می شود. درد کف پا و درد گزنده در پاشنه پا هنگام بیدار شدن در صبح و یا درد پاشنه پا که در پایان روز افزایش می یابد، از علایم این بیماری است.
خار پاشنه چیست؟
خار پاشنه برآمدگی یا رشد استخوانی است که به دلیل تجمع کلسیم در پاشنه پا به دلایلی مانند چاقی، صافی کف پا و التهاب رباطی که استخوان پاشنه را به استخوان های انگشتان متصل می کند (فاشیای کف پا) ایجاد می شود. خار پاشنه در حالت استراحت درد ایجاد نمی کند، درد تنها در هنگام حرکت ایجاد می شود و درد در پایان روز افزایش می یابد و حرکات فرد را در زندگی روزمره محدود می کند.
اولین علامت رایج خار پاشنه درد در پاشنه پا است و احساس میخ یا سنگ در پاشنه پا ایجاد می شود،. شدت این درد معمولاً در اواخر روز افزایش می یابد. معمولاً در نتیجه فشار روی رباطهای پا و فشار و فشار روی استخوانها ایجاد میشود، با راه رفتن پابرهنه روی سطح سخت نیز ایجاد میشود. افراد ابتدا متوجه ایجاد آن نمی شوند، تا اینکه درد را تجربه کنند، تشخیص زودهنگام امکان درمان را راحت تر می کند. با مزمن شدن بیماری درمان مشکل تر می شود.
چه چیزی باعث خار پاشنه می شود؟
علت خار پاشنه، فشار وارد شده به عضلات یا رباطهای پا به دلیل کشیدگی فاسیا، بافت همبند زیر پوست و پارگی غشای پوشاننده استخوان پاشنه است. تحرک زیاد، چاقی، دویدن روی زمین سفت، استفاده از کفش های غیر ارتوپدی، راه رفتن غیرعادی که فشار زیادی به پاشنه پا وارد می کند، داشتن کف پای صاف یا کف پا با قوس زیاد و ایستادن برای مدت طولانی باعث خار پاشنه می شود.
شرایطی که باعث خار پاشنه می شود را می توان به شرح زیر فهرست کرد:
- تنش، کشیدگی یا استرس در عضلات و رباطهای پا
- پیاده روی یا دویدن روی زمین سخت
- راه رفتن های غیر طبیعی که فشار زیادی به پاشنه پا وارد می کند
- استفاده از کفش های غیرارتوپدیک یا کفش های بدون پشتیبانی قوس. نمونههایی از آن عبارتند از کفشهای با کف نازک برای زنان و کفشهای چرمی با کف سخت برای مردان.
- داشتن کف پای صاف یا با قوص زیاد
- استفاده مکرر از دمپایی انگشتی
- ایستادن برای مدت طولانی در طول روز
- التهاب فاشیای کف پا
- بیماری هایی مانند دیابت و آرتریت
- چاقی
علائم خار پاشنه چیست؟
اولین و مهمترین علامت خار پاشنه، درد در پاشنه پا است. درد خار پاشنه به دو صورت ایجاد می شود. اولی درد کف پا و درد گزنده در پاشنه پا هنگام بیدار شدن در صبح و دوم درد پاشنه پا که در پایان روز افزایش می یابد. بیماران در 5-6 گام اول که در صبح انجام می دهند، احساس درد شدید می کنند. این درد در هنگام فشار دادن زیر پاشنه احساس می شود. اما با راه رفتن و گرم شدن در طول روز، این درد به تدریج کاهش می یابد.
شکل دوم درد زمانی است که درد پاشنه پا پس از پیاده روی طولانی مدت به تدریج افزایش می یابد و حتی در هنگام استراحت نیز ادامه می یابد. این علائم اغلب با سوزش در پاشنه پا همراه است. در مواردی که بیماری پیشرفت می کند، بیماران نمی توانند پا بر روی پاشنه خود بگذارند و لنگ می زنند. با پیشرفت بیماری، این درد دائمی می شود و بیماران سعی می کنند روی انگشتان پا راه بروند تا به پاشنه پا فشار نیاورند
تشخیص خار پاشنه چگونه است؟
معاینه ارتوپدی در تشخیص خار پاشنه بسیار مهم است. در صورت مشکوک شدن به خار پاشنه در نتیجه درد مداوم یا گاه به گاه پاشنه پا، باید با متخصص ارتوپدی مشورت شود. به طور کلی شکایت بیمار درد در پاشنه پا و احساس سوزش در پاشنه پس از پا گذاشتن در معاینه است که تصوری در مورد خار پاشنه می دهد. علاوه بر این، تصویر اشعه ایکس از خار پاشنه، یعنی وجود برآمدگی های خاردار بر روی فیلم های اشعه ایکس، تشخیص را قطعی تر می کند. به ندرت از برخی بیماران درخواست MRI می شود تا ادم یا پارگی های احتمالی را در جایی که کف پا به استخوان پاشنه می چسبد مشاهده کنند. با این حال، MRI یک معاینه روتین نیست.
درمان خار پاشنه چگونه است؟
استراحت، کمپرس یخ، تثبیت کننده های پاشنه پا، کرم های تسکین دهنده درد و ماساژ را می توان از جمله روش های مفید برای خار پاشنه پا نام برد. استفاده صحیح از این روش ها تضمین می کند که شکایات خار پاشنه به سرعت کاهش می یابد. می توان داروهای ضد التهاب تجویز کرد و تزریق کورتیزون انجام داد. اگر این روش های درمانی با شکست مواجه شوند، بسته به شرایط بیمار ممکن است جراحی لازم باشد.
روش های درمانی مناسب برای خار پاشنه به شرح زیر است:
- استراحت برای کاهش فعالیت هایی که درد را بدتر می کند
- استفاده از کمپرس با کمپرس یخ
- انجام حرکات کششی که باعث کشش فاسیای ساق پا و کف پا می شود
- استفاده از کفی ها و ارتزهای خار پاشنه شخصی
- بستن آتل
- فیزیوتراپی
- داروهای ضد التهابی
- تزریق کورتون
- کرم های تسکین درد
- برنامه های ماساژ
- دمپایی با پاشنه سیلیکونی
- در صورت لزوم جراحی
درمان تزریقی برای خار پاشنه چگونه انجام می شود؟
تزریق خار پاشنه که در درمان خط دوم قرار دارد و برای بیمارانی انحام می شود که درمان خط اول بی فایده بوده است. در این درمان، از تزریق کورتون استفاده می شود. بیمارانی که درد آنها پس از اولین بار مصرف ادامه دارد، می توانند پس از 10-15 روز دوباره تزریق شوند. البته این تزریق ها حداکثر دو یا سه بار تکرار می شوند. زیرا کورتون علاوه بر عوارض جانبی مرتبط با دارو، می تواند باعث پارگی خار پاشنه پا شود. تزریق پی آر پی را می توان برای بیمارانی که از کورتون سود نمی برند استفاده کرد. در حالی که درمان تزریقی بیماران را آرام می کند، همچنین می تواند درد را برای مدت طولانی از بین ببرد و به طور کامل آن را تسکین دهد.
ESWT چیست؟
درمان ESWT (درمان امواج شوک از بیرون بدن) برای بیمارانی انجام می شود که از درمان تزریقی سودی نمی برند. درمان ESWT یک روش درمانی است که از موج صوتی استفاده می کند و در میان عموم به عنوان "شکستن خار پاشنه" شناخته می شود. هدف شکستن برجستگی دیده شده در اشعه ایکس در زیر پاشنه نیست، بلکه ایجاد یک آسیب کنترل شده، یعنی میکروبلیدها، با امواج صوتی پرانرژی برای تسریع بهبودی کف پا در جایی است که فاسیا به آن چسبیده است.
درمان رادیو فرکوئنس (RF) چگونه انجام می شود؟
یکی دیگر از روش های درمانی مورد استفاده در درمان خار پاشنه، استفاده از امواج رادیویی است. در این درمان از امواج صوتی برای بی حس کردن اعصاب آن ناحیه استفاده می شود. این درمان با وارد کردن سوزن های مخصوص و ایجاد گرمای کنترل شده با استفاده از روش رادیوفرکوئنسی و در نتیجه بی حس کردن اعصاب حسی و درد در آن ناحیه انجام می شود.
آیا روش جراحی برای درمان خار پاشنه پا وجود دارد؟
جراحی خار پاشنه در بیمارانی انجام می شود که هیج یک از روش های درمانی موثر واقع نشده است. با این جراحی، ناحیه ای که غشای پا به پاشنه می چسبد، بریده و شل می شود و باعث تسکین بیمار می شود. با این حال، درمان جراحی بسیار به ندرت انجام می شود.
روش های طبیعی که به کاهش علایم خار پاشنه کمک می کنند عبارتند از:
- استفاده از کمپرس یخ
- ماساژ پاشنه پا با روغن نارگیل
- مصرف مکمل های امگا 3، روغن ماهی و منیزیم
- استفاده از داروهای ضد التهاب
سوالات متداول در مورد خار پاشنه:
در این مقاله مصاحبه ای که با آقای دکتر محمد اسدی فانید (متخصص ارتوپدی) داشتیم و سوالات متداول در مورد خار پاشنه برای مراجعه کنندگان پیش آمده را گردآوری کرده ایم.
خار پاشنه در چه کسانی شایع است؟
افرادی که اغلب با خار پاشنه تشخیص داده می شوند را می توان به شرح زیر فهرست کرد:
در افراد بالای 40 سال شایع تر است،
افرادی که اضافه وزن دارند،
افرادی که کفش مناسب انتخاب نمی کنند،
کسانی که در مشاغلی کار می کنند که نیاز به ایستادن طولانی مدت دارند،
کسانی که نقص ساختاری در پاهای خود دارند (پا صاف، ارتفاع کف پا)
افراد مبتلا به اختلالات راه رفتن،
افرادی که به بیماری های روماتیسمی خاصی مبتلا هستند،
چقدر طول می کشد تا خار پاشنه خوب شود؟
آیا در طی مراحل درمانی از بی حسی استفاده می شود؟
در ESWT یا امواج صوتی، نیز از بی حسی موضعی برای بی حس کردن اعصابی که به سمت مچ پا می روند استفاده می شود تا بیمار احساس درد نکند. در روش رادیوفرکانسی اعصابی که به سمت پا می روند باید بی حس شوند.
چه زمانی بیماران می توانند به زندگی عادی خود بازگردند؟
آیا می توان از تزریق خار پاشنه در بیماران مزمن استفاده کرد؟
اما استفاده از کورتون در بیماران فشار خون باعث احتباس نمک در بدن می شود. این ممکن است باعث شود که فشار خون برای چند روز بالا برود. بیمارانی که تحت درمان تزریقی قرار می گیرند باید قند و فشار خون خود را تحت کنترل داشته باشند.
علاوه بر این، مصرف داروهای رقیق کننده خون در بیمارانی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنند و امواج ESWT دریافت خواهند کرد، باید با مراجعه به متخصص قلب کاهش یابد. پس از کاهش مصرف دارو، بیماران باید تحت درمان قرار گیرند. زیرا ممکن است خطر خونریزی بعد از عمل وجود داشته باشد.
آیا محدودیت های مرتبط با سن در درمان خار پاشنه پا وجود دارد؟
خطرات این درمان ها چیست؟
برای خار پاشنه و درد پاشنه پا باید به کدام پزشک مراجعه کرد؟
آیا درمان خار پاشنه بی خطر است؟
آیا خار پاشنه پا می شکند؟
آیا درد خار پاشنه به خودی خود از بین می رود؟
آیا بیماری هایی وجود دارد که خار پاشنه با آن اشتباه گرفته شود؟
تزریق پی آر پی:
آیا ESWT راه حل دائمی برای خار پاشنه است؟
ESWT یا امواج شوک درمانی را می توان برای بیمارانی که تزریق برای آنها به دلیل مشکلات سلامتی ناخوشایند است یا برای افرادی که نمی توانند از این روش درمانی پاسخ مثبت دریافت کنند، استفاده شود. در صورتیکه در مراحل اولیه بیماری انجام شود، تا 85% شانس بهبود دائمی را افزایش می دهد. این روند برای 3-5 جلسه ادامه دارد و جلساتی که با فاصله 1 هفته برگزار می شود به طور متوسط 20 دقیقه طول می کشد. احتمال عود پس از درمان با موج شوک کم است.
در جلسات درمان موج شوک (ESWT) چه می شود؟
چه کسانی نمی توانند درمان موج شوک (ESWT) دریافت کنند؟
آیا بیماران خار پاشنه می توانند تحت عمل جراحی قرار گیرند؟
آیا خارش پاشنه در بیماری خار پاشنه دیده می شود؟
آیا می توان از خار پاشنه پا جلوگیری کرد؟
کفش های سفت، تخت و پاشنه بلند نباید پوشیده شوند.
از افزایش وزن باید جلوگیری کرد.
در خانه نباید پابرهنه رفت، دمپایی با کفی نرم ترجیح داده شود.
نوشته:
متخصص ارتوپدی
فلوشیپ جراحی ستون فقرات و جراحی های کم تهاجمی آندوسکوپیک ستون فقرات، دوره تکمیلی جراحی زانو، لگن و آرتروپلاستی (تعویض مفصل) و آرتروسکوپی
آیا شما و یا اطرافیان تان خار پاشنه دارید؟ جهت مشاوره و ویزیت با ما تماس بگیرید.